Trei deputati arabi israelieni au fost suspendati luni de la dezbaterile din Knesset (parlament) dupa protestele declansate de intalnirea lor cu familiile atacatorilor palestinieni care au ucis civili israelieni, a facut cunoscut un purtator de cuvant, citat de AFP si preluat de Agerpres.

Comisia de etica a parlamentului a decis sa le interzica prezenta timp de patru luni lui Haneen Zoabi si Basel Ghattas si doua luni lui Jamal Zahalka la dezbaterile din sesiunea plenara si diferitele comisii parlamentare, a declarat purtatorul de cuvant al Knessetului.

Cei trei deputati, membri ai Listei arabe unificate, a treia formatiune a Knessetului, vor putea participa totusi la vot, fiind fizic prezenti in incinta parlamentului, a precizat el.

Decizie intervine dupa ce vizita recenta a acestor parlamentari arabi israelieni la familii ale unor autori ai atacurilor antiisraeliene a iritat o mare parte a clasei politice si opiniei publice din Israel.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a acuzat luni in incinta Knessetului, atragandu-si in schimb insulte din partea lor.

"Nu vom accepta o situatie in care membri ai Knessetului sustin familiile ucigasilor unor cetateni israelieni si saluta memoria celor care ne asasineaza copiii", a declarat prim-ministrul.

"Incerc sa imi imaginez ce s-ar intampla in parlamentul britanic daca deputatii ar saluta memoria lui Jihadi John sau membrii Congresului american memoria criminalilor din California", a adaugat Benjamin Netanyahu.

"Mincinosule, fascistule, instigatorule", i-a raspuns deputatul arab Jamal Zahalka.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca are in vedere o lege care sa ii suspende pe deputatii cu un "comportament nepotrivit".

Cei trei deputati s-au intalnit saptamana trecuta cu rudele unor palestinieni care au comis atacuri antiisraeliene si au fost ucisi de fortele de ordine. Ei au asistat si la reuniunea unui comitet care cerea sa le fie restituite familiilor corpurile palestinienilor ucisi, mai scrie AFP.