"Rusia poate da multe" pentru pacea mondiala, afirma papa Francisc, intr-un interviu publicat luni de cotidianul italian Corriere della Sera, in care evoca si anumite "convergente" intre Sfantul Scaun si Moscova in ceea ce priveste conflictele din lumea araba, scrie AFP.

Intrebat de cotidian despre motivele care l-au determinat sa doreasca sa se intalneasca vinerea viitoare la Havana cu patriarhul rus ortodox Kirill, apropiat al Kremlinului, papa a subliniat importanta de a discuta cu rusii pentru pacea mondiala si a enuntat principiul de baza al diplomatiei sale: "Trebuie construite poduri. Pas cu pas. Pana la a reusi sa strangi mana celui care este de cealalta parte".

Ca si China, "Rusia poate da multe", a adaugat el.

Francisc a dat saptamana trecuta un lung interviu unui ziar asiatic, in care saluta rolul mondial si "intelepciunea" Chinei.

Pentru intalnirea de la Havana, "am spus doar ca as dori sa intalnesc si sa imbratisez din nou fratii mei ortodocsi. Asta e tot. Au fost doi ani de negocieri in secret, bine conduse de episcopi competenti", a spus papa.

"Podurile dureaza si contribuie la pace. Zidurile nu. Ele trebuie distruse, si nu construite. Este sunt menite oricum sa cada, unul dupa altul. Sa ne gandim la cel din Berlin. Parea etern si a cazut intr-o singura zi".

"Occidentul trebuie sa isi faca autocritica" in privinta Libiei, a mai spus papa. "In privinta primaverilor arabe si a Irakului, ne-am fi putut imagina inainte ceea ce se va intampla. Si, in parte, exista o convergenta intre analizele Sfantului Scaun si ale Rusiei. Partial... Deoarece nu trebuie sa exageram: Rusia are propriile sale interese", a remarcat el.