Doi migranti au fost descoperiti morti, inghetati de frig, sambata seara, in sud-estul Bulgariei, in apropiere de frontiera turca, iar tovarasii lor de drum au fost spitalizati, dintre care doi se aflau in stare grava, au anuntat duminica surse ministeriale si spitalicesti, potrivit Agerpres.

"Doua femei au decedat, una tanara si cealalta de varsta adulta. Vamesii nostri le-au dus in brate pentru a le incalzi, dar s-a ajuns aici (la deces), din cauza frigului", a declarat la postul de televiziune bTV ministrul de interne Rumiana Bacivarova. Una dintre victime avea intre 14 si 16 ani, iar cealalta intre 30 si 40 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne bulgar.

Victimele faceau parte dintr-un grup de 19 migranti ilegali pe care politia i-a descoperit in regiunea muntoasa Malko Tarnovo, acoperita de zapada. Deocamdata nu se cunoaste nationalitatea celor 19 migranti. Supravietuitorii, intre care 11 copii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani, si care aveau degeraturi, au fost spitalizati in Burgas, a anuntat purtatorul de cuvant al spitalului pentru agentia Focus. Doi adulti se afla la terapie intensiva, a adaugat acesta.

In zilele de 20 si 23 ianuarie, doi barbati, despre care se crede ca erau migranti, au fost gasiti morti in apropierea frontierei bulgaro-sarbe. Cei doi incercasera sa plece din Bulgaria, a anuntat la acea vreme inaltul comisariat al ONU pentru refugiati (UNHCR).

Circa 30.000 de migranti, in principal refugiati din Siria, Irak si Afganistan, s-au inregistrat in Bulgaria pe parcursul anului 2015. Altii traverseaza ilegal Bulgaria pentru a nu fi nevoiti sa se inregistreze in aceasta tara, unde implicit ar fi obligati sa ramana, potrivit normelor europene privind acordarea de azil.