Guvernul olandez a anuntat deschiderea unei anchete cu privire la doua incidente in care este posibil sa fi fost raniti sau ucisi civili in cursul unor raiduri aeriene impotriva gruparii jihadiste Stat Islamic in Irak, informeaza duminica AFP, citata de Agerpres.

"Doua incidente care ar fi putut provoca posibile victime civile fac obiectul unei anchete, din cele circa 1.300 de misiuni realizate de Olanda", a anuntat guvernul olandez sambata seara, intr-o scrisoare adresata parlamentului.

Mentionand "ratiuni operationale", Ministerul Apararii a precizat ca niciun detaliu nu va fi facut public cu privire la aceste incidente sau la ancheta in curs. "Ministerul Apararii investigheaza incidentele, iar detaliile vor fi transmise biroului procurorului public", potrivit informarii trimise parlamentului de guvern si publicata pe site-ul Ministerului Apararii. In document se face mentiunea ca, "din mai multe motive, este imposibil de stabilit numarul de civili ucisi in operatiunile coalitiei".

Ancheta a fost deschisa in urma interpelarilor adresate de deputati cu privire la angajamentul Olandei in lupta impotriva gruparii Stat Islamic, dupa un anunt facut de autoritatile de la Haga privind extinderea operatiunilor olandeze in Siria. Din octombrie 2014, Olanda participa cu patru avioane de vanatoare F-16 la operatiunile aeriene ale coalitiei internationale impotriva gruparii Stat Islamic in Irak si a anuntat la sfarsitul lui ianuarie ca avioanele sale vor desfasura operatiuni si in Siria, la cererea SUA si a Frantei.