Coreea de Nord a lansat duminica o racheta cu raza lunga de actiune, sustinand ca a plasat pe orbita un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite considera ca a fost testata o racheta intercontinentala, acuzand regimul stalinist de la Phenian ca a testat tehnologie balistica.

Regimul Kim Jong-Un sustine ca a plasat pe orbita un satelitFoto: Captura YouTube

Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns in spatiul cosmic, iar armata sud-coreeana a observat plasarea unui obiect pe orbita, scrie Mediafax.

Regimul Kim Jong-Un sustine ca a plasat "cu succes" pe orbita satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeana a prezentat imagini cu o racheta de culoare alba.

Coreea de Nord lansase o alta racheta cu raza lunga de actiune in 2012, sustinand tot ca ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodata.

Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite si de China sa nu utilizeze tehnologie balistica.

"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spatial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora Romaniei), in 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuala la ora 9:09 (2:39, ora Romaniei), la 9 minute si 46 de secunde de la decolare", a transmis televiziunea publica din Coreea de Nord.

Imediat dupa lansarea rachetei, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud si China au condamnat actiunea Phenian-ului, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astazi de urgenta. Discutiile vor avea loc cu usile inchise, relateaza AFP, care citeaza surse diplomatice.

Pe de alta parte, oficialii niponi si cei sud-coreeni afirma ca, in fapt, Coreea de Nord nu a facut altceva decat sa testeze aceeasi tehnologie folosita pentru rachete nucleare.

"Este absolut inacceptabil ca au facut asa ceva. Sa lansezi o racheta dupa ce ai facut un test nuclear este impotriva rezolutiei ONU", a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Racheta lansata, botezata Unha (galaxie), are o raza de actiune estimata la 10.000 de kilometri si teoretic poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Coreea de Nord are interdictiie de a face teste balistice, fiind pasibila de sanctiunile internationale.

Actiunea a fost catalogata de Statele Unite ca fiind "destabilizatoare si provocatoare", transmite CNN.

"Lansarea unei rachete balistice de catre Coreea de Nord reprezinta inca o actiune menita sa provoace si sa destabilizeze. Programul nuclear si de rachete al Coreei de Nord reprezinta un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securitatii unora dintre cei mai apropiati aliati ai nostri. Actiunile necugetate trebuie sa aiba consecinte serioase", a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate nationala al lui Barack Obama.

Coreea de Nord a anuntat in ianuarie efectuarea unui test cu bomba termonucleara, dar expertii internationali nu cred ca testul a avut loc.