Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, solicita masuri suplimentare de securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, explicand ca acest lucru este necesar pentru mentinerea zonei de libera-circulatie Schengen.

Angela MerkelFoto: Agerpres

"Trebuie sa protejam frontierele externe ale Uniunii Europene, pentru ca vrem mentinerea Spatiului Schengen", a afirmat Merkel sambata dimineata, conform agentiei Reuters, citata de Mediafax.

"Un esec in securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene ar afecta libera circulatie a persoanelor, baza performantelor economice pentru Uniunea Europeana", a adaugat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel, criticata dur pentru toleranta fata de venirea imigrantilor extracomunitari in Germania si in Uniunea Europeana, se confrunta cu scaderea dramatica a popularitatii. Cancelarul german se va deplasa luni in Turcia, pentru a discuta cu premierul Ahmet Davutoglu despre solutii pentru limitarea numarului imigrantilor clandestini.

Comisia Europeana a avertizat recent Grecia ca risca excluderea din Spatiul Schengen daca nu va remedia pana in luna mai "deficientele grave" in securizarea frontierei externe a Uniunii Europene. Peste 850.000 de imigranti extracomunitari au tranzitat in 2015 teritoriul Greciei in drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Austria a propus suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei maritime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei. Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau recent ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.