Uniunea Europeana promite sa imbunatateasca conditiile de export pentru tarile care sunt afectate de criza refugiatilor sirieni si va oferi inclusiv favoruri comerciale statelor respective, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit Mediafax.

"UE va face orice pentru a imbunatati conditiile de export pentru acele tari, ia in considerare inclusiv oferirea de favoruri comerciale", a declarat Merkel la o conferinta de presa de la finalul conferintei internationale de la Londra, de joi, pentru strangerea de fonduri ce urmeaza a fi alocate Siriei si tarilor care se confrunta cu valurile de refugiati sirieni.

Declaratia lui Merkel a venit dupa ce Turcia, Iordania si Liban, unde se afla majoritatea refugiatilor sirieni (peste patru milioane de refugiati), au convenit asupra faptului ca trebuie sa ia o serie de masuri prin care sa ofere acestora acces la educatie si la piata muncii.

In urma conferintei de donatii de joi, s-au strans fonduri in valoare de 11 miliarde de dolari, desi ONU solicitase initial sapte miliarde de dolari. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat in cadrul evenimentului ca suma totala adunata de joi reprezinta cea mai mare donatie colectata intr-o singura zi pentru o singura criza umanitara.