Fondatorului WikiLeaks, Julian Assange ar trebui sa i se permita sa paraseasca ambasada Ecuadorului din Londra si sa i se plateasca despagubiri pentru ceea ce a fost, de fapt, o detentie arbitrara de trei ani si jumatate, a decis vineri un grup de lucru ONU, potrivit Reuters.

Julian Assange, la balconul ambasadei EcuadoruluiFoto: Reuters

Assange, un hacker ce a infuriat Statele Unite prin publicarea a sute de mii de mesaje secrete ale diplomatiei americane, s-a refugiat in ambasada Ecuadorului in iunie 2012, pentru a evita o investigatie privind o acuzatie de viol in Suedia.

Atat Marea Britanie, cat si Suedia, au negat ca Assange a fost lipsit de libertate, notand ca el a intrat de bunavoie in ambasada.

Londra a anuntat ca va contesta decizia si ca Assange va fi arestat daca paraseste ambasada.

Fostul diplomat britanic Craig Murray a spus ca Suedia si Marea Britanie vor intra intr-o companie dubioasa prin respingerea deciziei grupului ONU.

“Tarile care au ignorat hotararile acestui panel ONU sunt rare. Nicio democratie nu a facut asa ceva. Exemple recente sunt Egiptul si Uzbekistanul”, a spus acesta.

“Ar fi un extraordinar act de abandon rusinos din partea Marii Britanii si a Suediei de a accepta autoritatea tribunalului, de a participa din plin la proces urmand ca apoi sa refuze sa accepte rezultatul”, a acuzat Murray.

MInistrul de externe britanic Philip Hammond a spus ca raportul grupului de lucru este ridicol si ca fondatorul WIkileaks este un fugar ce evita justitia.

Assange, cetatean australian, a facut apel la grupul de lucru ONU - a carei decizie nu este obligatorie - spunand ca este un refugiat politic ale carui drepturi sunt incalcate pentru ca nu poate primi azil in Ecuador.

Forul ONU a decis in favoarea sa, dar decizia nu a fost unanima. Trei dintre cei cinci membri au fost pro-Assange, unul a facut opinie separata iar unul s-a recuzat.