Granita dintre Turcia si Siria a fost inchisa vineri in orasul turc Kilis (sud), in timp ce mii de oameni incercau sa scape de ofensiva lansata de regimul de la Damasc asupra orasului Alep. Potrivit unui jurnalist AFP, situatia este calma in acel punct de frontiera din Turcia, numit Oncupinar, unde nu este permisa nicio intrare sau de iesire de pe teritoriul turc.

Niciun aflux de refugiati nu era vizibil din Turcia.Doar cateva vehicule ale politiei turce erau stationate de-a lungul frontierei dintre cele doua tari, a remarcat sursa citata.

Potrivit guvernului turc si Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), zeci de mii de civili au parasit orasul sirian Alep, tinta, de luni, a unei ofensive majora a armatei presedintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinita de bombardamente ale aviatie ruse, principalul sau aliat. Ofensiva armatei siriene a determinat aproape 40.000 de civili din regiune sa-si paraseasca locuintele, potrivit OSDO. Dintre ei, mai multe mii se afla fara adapost in nordul Siriei, foarte multi aproape de frontiera cu Turcia.

"Exista acum 10.000 de refugiati noi in asteptare la granita din Kilis, din cauza bombardamentelor aeriene si atacurilor asupra orasului Alep. Intre 60.000 si 70.000 de oameni se deplaseaza de la Alep spre Turcia", a declarat joi prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu, aflat la Londra.

Cele 130 de lovituri aeriene ruse de joi au facut cel putin 21 de morti in randul civililor, inclusiv trei copii, in cartierele rebele din Alep, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

SUA le-au cerut din nou rusilor sa-si inceteze bombardamentele, care, in opinia Washingtonului, ii vizeaza pe rebeli, si nu pe jihadistii gruparii Statul Islamic (SI), care controleaza vaste teritorii in Siria.

Alep, vechea capitala economica a tarii, este din 2012 un loc forte al rebelilor, care controleaza estul orasului, in timp ce cartierele din vest sunt sub controlul regimului Assad. Rebelii se afla acum intr-o situatie extrem de dificila deoarece fortele guvernamentale au reusit sa le taie principala ruta de aprovizionare pana in Turcia. Daca armata avanseaza spre Alep, ''asediul va fi total'', potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman.