Presedintele american Barack Obama va propune introducerea unei taxe de zece dolari pe dolari pe barilul de petrol care ar permite finantarea unui vast plan de investitii in transportul ecologic, a anuntat joi Casa Alba, citata de AFP.

Taxa ar urma sa fie aplicata pe o perioada de cinci ani si ar fi platita de companiile petroliere. Propunerea, care va aparea in bugetul pe anul 2017 pe care executivul american urmeaza sa-l prezinte saptamana viitoare, deja naste controverse.

Nu are aproape nicio sansa sa fie adoptata de Congres, unde republicanii detin controlul in ambele camere. Acestia se opun oricarei legislatii legate de combaterea incalzirii globale. Aceasta taxa ar permite 'incurajarea inovarii in tehnologii verzi si transformarea sistemului de transport pentru deceniile viitoare', precizeaza Casa Alba, care reaminteste ca sectorul transporturilor reprezinta 30% din emisiile de gaz cu efect de sera din SUA.

Totodata, ar permite asigurarea unui 'stimulent clar pentru inovare in sectorul privat in scopul reducerii dependentei de petrol', mai scrie in comunicatul presedintiei americane.