Costul economic al razboiului din Siria si al consecintelor sale asupra tarilor din regiune se ridica la circa 35 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor publicate joi de Banca Mondiala, relateaza AFP si Agerpres.

Suma reprezinta pierderile economice suferite de Siria si de un grup de cinci tari - Turcia, Liban, Iordania, Egipt si Irak - lovite mai mult sau mai putin direct de conflictul sirian, care s-a soldat cu circa 260.000 de morti in cinci ani.

Evaluarea nu ia totusi in calcul resursele alocate de tarile vecine Siriei pentru a asigura servicii de baza pentru refugiatii care au parasit tara din cauza razboiului civil, potrivit Bancii Mondiale.

Estimarea, inclusa intr-un raport trimestrial privind Orientul Mijlociu, este facuta publica chiar in ziua in care comunitatea internationala s-a angajat la Londra sa deblocheze peste 10 miliarde de dolari pana in 2020 pentru a-i ajuta pe sirieni.

Potrivit BM, costul cumulat al pagubelor materiale inregistrate in sase orase siriene, printre care Homs si Alep, este cuprins in intervalul 3,6 - 4,5 miliarde de dolari.

Tarile vecine Siriei sunt confruntate cu o "presiune bugetara imensa" in conditiile in care economiile lor erau deja sub tensiune, indica institutia financiara, care cifreaza la 2,5 miliarde de dolari pe an costul refugiatilor numai pentru Liban.

"Somajul este ridicat in randul refugiatilor, in special pentru femei, si cei care muncesc sunt adesea angajati in sectorul informal, fara a beneficia de protectie", a subliniat Shanta Devarajan, economist sef al BM pentru Orientul Mijlociu.

Declansat in martie 2011 dupa o serie de manifestatii pasnice impotriva regimului lui Bashar al-Assad, conflictul sirian a provocat o criza umanitara majora, nu mai putin de 13,5 milioane de persoane fiind stramutate sau in situatie de vulnerabilitate, noteaza AFP.