Germania are nevoie de prieteni si aliati cu un angajament european puternic, precum Romania, iar interesul ei este ca Romania sa fie stabila, capabila sa joace un rol si mai important in procesul european, a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul de stat pentru Europa din Ministerul german de Externe, Michael Roth, potrivit Agerpres.

El a evidentiat legaturile puternice dintre cele doua state, precizand, insa, ca este nevoie de eforturi constante si un dialog strans pentru mentinerea bunelor relatii. Oficialul german a mai spus ca din discutiile cu partenerii roman a ramas cu impresia ca guvernul de la Bucuresti ia in serios proiectul de modernizare a tarii si de implementare a reformelor.

"Raportul MCV care a fost publicat acum cateva zile a subliniat progrese semnificative, dar a aratat si unde mai este de lucru. Am urmarit indeaproape aceste eforturi de implementare a reformelor. Guvernul german este gata sa ofere sprijin daca i se solicita si daca e posibil. Avem un mare interes intr-o Romanie stabila, intr-o tara intarita de modernizare, care sa fie capabila sa joace un rol si mai important in procesul european. Intr-o vreme in care conceptul de Europa este din ce in ce mai mult pus la indoiala, avem nevoie de Romania, ca o forta pro-europeana", a afirmat Roth in cadrul conferintei Romania si Germania in 2016 - solutii comune la noi provocari europene, organizata de Forumul Romano-German.

In ceea ce priveste problema refugiatilor, oficialul de la Berlin a apreciat ca Romania joaca un rol constructiv in dezbaterea privind distributia imigrantilor.

"Colegii mei au aratat foarte clar ca Romania este gata sa preia refugiati si sper ca este o sansa ca toate statele membre sa-si respecte acest angajament. Este oribil ca doar 400 din 160.000 de refugiati au fost relocati. (...) Da, evident, ca alti prieteni si parteneri din UE, Romania nu este de acord cu Germania in a stabili un mecanism permanent de distributie. De asta sunt aici, sa ascult, sa fac un schimb de puncte de vedere si sper ca argumentele noastre sa-i convinga si pe alti prieteni si parteneri din UE, dar pentru unele decizii e nevoie de timp. Marea noastra problema e ca timpul trece si trebuie sa actionam acum", a sustinut Michael Roth.

In opinia sa, spiritul de echipa si solidaritatea sunt mereu cele mai bune mijloace pentru a depasi provocarile cu care Europa se confrunta.

"Avem nevoie de prieteni si aliati cu un angajament european puternic, ca Romania. Si acest lucru nu inseamna ca trebuie intotdeauna sa fim de acord pe orice. Dimpotriva, discutiile si viziunile contradictorii ne ajuta sa intelegem perspectiva partenerilor nostri si sa ne dezvoltam ca echipa. Cand vorbim despre echipa, trebuie sa ne comportam ca niste coechipieri. Solidaritatea nu este un concept teoretic, trebuie sa se manifeste concret. Din pacate, in ultimele luni, nu a fost mereu cazul, dar sunt convins ca pe termen lung sa mergi pe calea europeana este intotdeauna mai bine decat sa alegi calea individuala", a mai spus ministrul german.

La conferinta organizata de Forumul Romano-German la resedinta ambasadorului Germaniei la Bucuresti au participat numeroase personalitati. Discutiile au fost moderate de fostul ministrul de externe Andrei Plesu, iar printre invitati s-au numarat vicepremierul Vasile Dincu, ministrul de Externe, Lazar Comanescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, senatori, deputati.