Analistii de la Goldman Sachs avertizeaza ca valoarea lirei sterline ar putea scadea cu pana la 20% in cazul in care britanicii voteaza parasirea Uniunii Europene, scrie The Guardian.

Panca de investitii americana considera ca Marea Britanie va ramane in UE, insa echipa sa de strategii pe pietele macro a analizat efectele asupra lirei sterline in cazul in care votul va merge in cealalta directie.

Echipa considera ca un asemenea rezultat ar alarma investitorii straini si ii va determina sa reduca fluxul de capital injectat in pietele britanice, punand presiune pe deja existentul deficit de cont curent.

Analistii George Cole, Robin Brooks si Michael Cahill au scris intr-un articol de cercetare: "Un vot pentru iesirea Marii Britanii din UE reprezinta un eveniment ce ar duce la cresterea incertitudinii, tragand in jos perspectiva Marii Britanii si crescand ingrijorarile investitorilor straini - putand sa intrerupa fluxul de capital in Regatul Unit si trimitand lira la un nivel mult inferior."

Acestia estimeaza ca un vot in favoarea Brexit ar putea duce la o scadere pe termen scurt a lirei sterline la cursul de schimb efectiv de 15-20%. Asta ar face ca lira sa ajunga sa echivaleze 1.15 - 1.2 dolari, del a 1.45 de dolari, si va duce euro la 0.90 - 0.95 lire sterline, de la 0.76.

Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Angliei, Mark Caney, avertiza ca ingrijorarile privind Brexitul ar putea reprezenta un test pentru "bunatatea strainilor".

Deficitul de cont curent al Regatului Unit s-a redus in ultimii ani la 3.7% din PIB, de la 6%. Din noiembrie, lira a scazut cu 5% ca urmare a scaderii asteptarilor ca Banca Angliei sa reduca rata dobanzii in 2016 si excaladarii dezbaterii pe tema Brexitului.

Echipa grupului Goldman semnala ca lira a scazut cu 20% la cursul de schimb efectiv in timpul crizei financiare din perioada 2008 - 2009 si ca deficitul de cont curent ajunsese de la 3.4 din PIB la aproape zero la suta.

Cu toate acestea, analistii au mai adaugat ca predictiile lor "se bazeaza pe ideea cum ca Marea Britanie ar ramane in UE si ca, drept rezultat, dinamica existenta va ramane solida in economia Regatului Unit."