Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie care saluta progresele realizate de Serbia in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana dar considera "regretabile" exercitiile militare comune pe care aceasta tara le organizeaza cu Rusia, potrivit AFP.

Textul adoptat la Strasbourg "considera regretabila practica exercitiilor militare sarbo-ruse comune" si invita Belgradul sa isi armonizeze politica de securitate cu cea a UE, care si-a racit relatiile cu Moscova din cauza crizei ucrainene si a impus sanctiuni economice severe Rusiei.

Rezolutia listeaza si alte puncte in care Serbia trebuie sa realizeze progrese, printre care coruptia si criminalitatea, ingerinta politica in sistemul judiciar si situatia minoritatilor, precum cea roma.

Negocierile de aderare dintre Belgrad si UE au demarat in decembrie 2015 prin deschiderea a doua capitole de negociere, dupa normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo.

UE a intins o mana si Kosovo, fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in 2008, semnand la finele lui octombrie un "acord de stabilizare si asociere", prima etapa pe lungul drum al aderarii.

Intr-o alta rezolutie adoptata joi, deputatii europeni reamintesc ca cinci state membre ale UE nu au recunoscut nici acum Kosovo si ca "noi recunoasteri ar putea contribui la intarirea stabilitatii in regiune". Romania figureaza printre cele cinci state.

Comisia Europeana a exclus orice noua extindere inainte de 2020, chiar si pentru tari (Macedonia, Muntenegru, Albania, Serbia si Turcia) care au deschis deja negocierile de aderare.