Mii de maghiari au protestat miercuri impotriva reformelor guvernului de centru-dreapta al lui Viktor Orban din sistemul educational, considerandu-le opresive si fortate, scrie Reuters.

Protestatarii sustin ca reformele reprezinta un alt exemplu al stilului de conducere - catalogat de ei drept autoritar - al lui Viktor Orban, ce a atras critici din partea Uniunii Europene si Statelor Unite, dar si din partea grupurilor pentru drepturile omului din Ungaria.

Guvernul Orban, aflat la conducere din 2010, a preluat controlul unitatilor de invatamant din mainile autoritatilor locale acum trei ani, iar acum, un corp central reglementeaza toate aspectele asupra educatiei, pana si procurarea cretei pentru scolile primare din mediul rural.

Guvernul Orban a marit semnificativ volumul de lucru al profesorilor si a stabilit un nou curriculum pe baza unor manuale pe care criticii spun ca ar contine erori factuale si promoveaza perspective foarte conservatoare asupra unor subiecte precum homosexualitatea, scrie Reuters.

Profesorii de la Scoala Gimnaziala Ott Herman din Miskolc au initiat protestele luna trecuta, cand au redactat o petitie prin care se cere guvernului sa isi schimbe reformele si sa restabileasca autonomia scolara.

Petita a atras sustinerea a mai mult de 30 000 de oameni si a mai mult de 10% dintre scolile din Ungaria.

Guvernul, care a argumentat nevoia de a reduce cheltuielile printre motivele initiale pentru reforma in educatie, a anuntat ca va demara o serii de consultari pe aceasta tema.

Un grup de experti atasati Ministerului Educatiei a recunoscut unele dintre probleme intr-un studiu recent, spunand ca nicio alta tara membra UE nu a introdus asemenea masuri de "centralizare radicala" a scolilor.

Protestatarii au organizat miercuri marsuri in 12 orase din Ungaria, desi protestul din Miskolc a fost cel mai mare.

Cu toate acestea, este putin probabil ca seria de proteste sa afecteze pozitia partidului Fidesz, ce conduce in toate sondajele de opinie, a declarat analistul Peter Kreko de la Institutul Political Capital.