Tabara Petite Ceinture de la Paris era in curs de evacuare miercuri, de catre politie, dupa ce aproximativ 300 de persoane, inclusiv numerosi copii, s-au instalat in iunie in zona dintre Portes des Poissonniers si Clignancourt, in arondimentul al XVIII-lea, relateaza Le Parisien online, preluat de Mediafax.

Politistii au sosit la fata locului la ora locala 6.30 (7.30, ora Romaniei) si au inceput operatiunea la ora locala 7.30.

Primele persoane evacuate au urcat intr-un autobuz, cu lucrurile adunate in pungi de cumparaturi si valize pe role. Aproximativ zece autobuze asteptau pe bulevardul Ney.

Romii si romanii din tabara stiau ca evacuarea era iminenta si si-au pregatit lucrurile de marti seara.

Aproximativ 150 dintre ei au parasit tabara inainte de miezul noptii, impreuna cu copii, si se aflau in ploaie, pe saltele, in Paris.

Cei care sunt evacuati sunt condusi catre camine la Ulis (Essonne), Gennevilliers (Hauts-de-Seine) si Stains (Seine-Saint-Denis). Familii cu trei copii, scolarizati in prezent in arondismentul al XVIII-lea, la Paris, vor fi cazate in Essonne.

La fata locului, lucratori umanitari si din cadrul unor asociatii vegheau la buna desfasurare a operatiunii care avea loc in mod pasnic. Un executor judecatoresc si prefectul politiei se aflau la fata locului.

Asociatia "Medecins de monde" afirma ca regreta faptul ca evacuarea are loc "fara o solutie de cazare viabila".

Cei care au plecat in cursul noptii de marti spre miercuri faceau parte din asociatia "Batisseurs de cabanes", potrivit colectivului RomEurope. Ei au propus Primariei Parisului o lista de terenuri care ar putea sa gazduiasca un viitor "sat". Proiectul lor continua, iar ei asteapta un raspuns. Alti locuitori ai mahalelei au plecat inca de la inceputul saptamanii.

Incepand din septembrie, locuitorii taberei au primit un ragaz, dupa ce proprietarul terenului, SNCF Reseau, a obtinut in justitie eliberarea cailor ferate.

Serviciile Prefecturii de Politie a Parisului au numarat 135 de cabane in care traiau familii in conditii de igiena precara si mijloace de incalzire rudimentare, alimentand temeri cu privire la izbucnirea unor incendii.

Locuitorii taberei au incercat sa negocieze pana in ultimul moment pentru a evita expulzarea. Luni, inaintea evacuarii iminente, aproximativ 100 de romi si romani au organizat o manifestatie.