Proiectul Coreii de Nord de lansare a unei rachete transportand un satelit constituie "o provocare serioasa", a reactionat miercuri dimineata prim-ministrul japonez Shinzo Abe, informeaza AFP si Reuters.

"In cazul in care Coreea de Nord persista si efectueaza acest tir, ar fi o clara violare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si o provocare serioasa", a declarat el in parlament.

Coreea de Nord a confirmat marti lansarea iminenta a unui satelit, dupa zvonuri in ultimele zile cu privire la pregatirea de catre Phenian a unui test de racheta balistica, potrivit Agerpres.

"In urma avertismentului Coreii de Nord, am cerut imediat guvernului sa colecteze si sa analizeze informatiile pentru a garanta siguranta poporului japonez", a precizat Abe.

Un Consiliu de securitate nationala, instanta redusa la principalii ministri infiintata de Abe dupa ce a revenit la putere in urma cu trei ani, urmeaza sa se reuneasca miercuri dimineata pentru a evalua situatia si lua decizii.

Japonia a decis deja sa-si desfasoare sistemul de aparare antiracheta sol-aer PAC-3 in trei baze din aglomeratia urbana Tokyo, a anuntat ministrul apararii Gen Nakatani.

Datele oferite de Phenian sugereaza ca regimul vrea sa lanseze acest satelit la 16 februarie cu ocazia aniversarii liderului defunct Kim Jong-Il, tatal actualul lider Kim Jong-Un, noteaza France Presse.

Acest anunt urmeaza zvonurilor din ultimele zile cu privire la pregatirea unui test de racheta balistica, un alt pas spre obiectivul Phenianului de a dobandi rachete nucleare, incalcand rezolutiile ONU.

Un astfel de test ar izola si mai mult puterea de la Phenian, in timp ce o noua rezolutie ONU este in pregatire pentru a creste sanctiunile dupa ce Coreea de Nord a anuntat pe 6 ianuarie un al patrulea test de bomba nucleara.

Statele Unite au amenintat marti Coreea de Nord ca ii vor impune, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, sanctiuni suplimentare "dure" in cazul lansarii unui satelit.

Coreea de Sud a cerut miercuri vecinului ei din Nord sa-si abandoneze proiectul.

"Coreea de Nord trebuie sa-si abandoneze imediat planurile de lansare, tinand cont de faptul ca orice lansare folosind tehnologia balistica este o violare a rezolutiilor ONU" contra acestei tari, potrivit unei declaratii a guvernului de la Seul, avertizand de asemenea Phenianul ca "va plati scump" daca merge mai departe.