Rusia continua sa trimita arme si oameni in Ucraina, a denuntat luni la Berlin presedintele ucrainean Petro Porosenko, excluzand orice concesie 'unilaterala' a Kievului atata timp cat Moscova nu va respecta acordurile de incetare a focului, relateaza AFP si Agerpres.

Porosenko a acuzat in special Moscova ca blocheaza inca accesul observatorilor internationali ai OSCE in toate zonele de conflict.

'Acest lucru nu este surprinzator, pentru ca Rusia trimite mereu trupe, arme grele si munitii in Donbas, si nu vrea sa aiba martori la aceste activitati', a spus el intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Angela Merkel.

Presedintele ucrainean a estimat ca Kievul nu poate fi singurul care respecta acordurile de la Minsk, care prevad in primul rand o incetare a focului si reforme in Ucraina.

'Numai respectarea stricta a acordurilor de pace va crea conditiile pentru adoptarea unor decizii politice dificile dar necesare de catre Parlamentul ucrainean', a spus el, parand sa faca referire la proiectul de autonomie sporita pentru estul Ucrainei.

Acest subiect este unul dintre cele mai sensibile pentru presedintele ucrainean, un prim vot in legislativ pe aceasta tema in august ducand la proteste violente in care patru politisti au fost ucisi si peste o suta au fost raniti.

Angela Merkel a reamintit la randul sau ca acordurile de la Minsk prevad pe langa o incetare a focului durabila, accesul observatorilor OSCE in toate zonele si reforme in Ucraina.

'Din nefericire, nu avem inca un armistitiu durabil', a mai spus ea luni.

Angela Merkel a subliniat, de altfel, ca sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor fi ridicate decat in caz de respectare a acordurilor semnate in februarie 2015 la Minsk, cu medierea sa si a presedintelui francez Francois Hollande. 'Nu am ajuns inca acolo', a remarcat ea.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise si alte 20.000 ranite in luptele din estul tarii din aprilie 2014, potrivit ONU.

Daca situatia militara din teren s-a calmat in mare parte de la semnarea acordurilor de la Minsk, au loc frecvent violente intre trupele ucrainene si cele proruse.

Rusia este acuzata de Kiev ca ar avea in jur de 8.500 de oameni in teren, ceea ce Moscova dezminte, noteaza AFP.