Traficul de tiruri intre Rusia si Polonia a fost suspendat luni, in conditiile in care acordurile care permiteau aceste transporturi au expirat fara ca cele doua tari sa ajunga la un acord, potrivit ministerului rus al Transporturilor, citat de AFP.

Moscova si Varsovia, care au relatii foarte tensionate, acorda anual autorizatii pentru transportatorii respectivi.

In cateva randuri in ultimii ani, aceste documente nu au putut fi livrate la timp, antrenand mai multe zile sau saptamani de intrerupere, in conditiile in care transportatorii polonezi asigura o mare parte dintre schimburile comerciale dintre Rusia si Europa occidentala.

Ministerul rus a precizat ca "in cursul zilelor urmatoare" sunt prevazute negocieri.

Acest minister a invocat in urma cu o saptamana dezacorduri in cadrul discutiilor din decembrie si ianuarie. Moscova afirma ca Varsovia ii reproseaza o noua lege pentru reglementarea transportatorilor straini.

Acest text vizeaza "sa faca transparenta si corecta concurenta dintre transportorii rutieri pe piata internationala", sustin rusii.

Asociatia rusa a transportatorilor internationali reproseaza Poloniei ca doreste sa "isi conserva pozitia dominanta pe piata transporturilor".

Intr-un comunicat, aceasta asociatie acuza Varsovia ca "profita de pozitia sa geografica de tara de tranzit ca un instrument de presiune asupra Rusiei pentru a primi mai multe autorizatii de transport de marfuri din terte tari".