O nava americana de razboi, distrugatorul USS Curtis Wilbur, a navigat sambata in apropierea unei insule disputate, in Marea Chinei de Sud, cu scopul de a contesta anumite eforturi de limitare a libertatii navigatiei in zona, a anuntat Pentagonul, relateaza Mediafax citand BBC News.

Distrugatorul a trecut in apropiere de Insula Triton din arhipelagul Paracel, a precizat Pentagonul intr-un comunicat.

Beijingul, una dintre capitalele din regiune care reclama aceste insule, a acuzat Statele Unite ca-i incalca legislatia.

Atat China, cat si alte tari riverane sunt implicate in multiple dispute teritoriale in Marea Chinei de Sud, o regiune bogata in resurse.

Washingtonul afirma ca nu sustine niciuna dintre partile implicate in aceste dispute, ci vrea sa apere accesul liber la aceasta importanta ruta maritima.

"Nicio autorizatie prealabila"

Misiunea a vizat sa contracareze "revendicari maritime excesive ale partilor asupra Insulelor Paracel", a precizat Pentagonul.

"Aceasta operatiune a contestat incercarile a trei reclamanti - China, Taiwanul si Vietnamul - de a restrictiona drepturile si libertatile navigatiei" in jurul acestor insule, a declarat capitanul Jeff Davis.

Potrivit Pentagonului, distrugatorul USS Curtis Wilbur a navigat in interiorul distantei de 12 mile marine (22,2 kilometri) de la coastele Insulei Triton. Nicio nava chineza nu se afla in zona la momentul respectiv, a precizat Pentagonul.

Insa Ministerul chinez de Externe a acuzat Washingtonul ca i-a incalcat legislatia "prin patrunderea in apele teritoriale chineze fara nicio autorizatie prealabila".

Statele Unite au recunoscut ca nu au notificat niciuna dintre partile implicate in disputa teritoriala respecitva inainte sa efectueze aceasta misiune, dar au subliniat ca acest lucru este "in concordanta cu procesul nostru normal si legislatia internationala".

Intr-o operatiune precedenta privind "libertatea navigatiei", Washingtonul a trimis, anul trecut, un distrugator sa navigheze in apropiere de Insulele Spratly, vizate si ele de dispute teritoriale, un incident care a declansat, de asemenea, la acea vreme, proteste din partea Beijingului.