Programul Parteneriatul Estic - care include sase foste republici sovietice, printre care si Republica Moldova - a suferit un esec, apreciaza ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski, iar Varsovia il respinge ca "eronat", a declarat ministrul pentru postul Radio Polonia, potrivit Mediafax.

"Ideea potrivit careia o buna politica estica poate fi condusa via UE este un mit", a declarat seful diplomatiei poloneze, citat de portalul Sputnik.

In opinia sa, Parteneriatul Estic "creeaza doar iluzii" si nu ofera o perspectiva de aderare la Uniunea Europeana unor tari din cadrul acestuia precum Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan si Republica Moldova.

"Adoptata de Guvernul (polonez) precedent, aceasta politica s-a soldat cu un esec, deoarece Euromaidanul a repus-o in discutie", a apreciat Witold Waszczykowski.

Programul Parteneriatul Estic a fost lansat de catre UE in vederea promovarii integrarii politice si economice a sase foste republici sovietice. Proiectul nu prevede, insa, aderarea la blocul european a acestor tari.

In 2015, Georgia, Republica Moldova si Ucraina au semnat acorduri de asociere cu UE, ratificate intre timp de catre cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii.