Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sambata ca vrea sa se intalneasca cu omologul sau rus Vladimir Putin dupa ce un bombardier rus de tip Su-34 a incalcat vineri spatiul aerian turc, in zona din apropierea granitei cu Siria, scrie Reuters.

Ministrul de Externe turc sustine ca avionul rus a intrat in spatiul aerian turc in pofida unor avertismente radar.

In urma unui inciden similar in luna noiembrie, Turcia a doborat un avion de lupta rus care efectua o misiune deasupra Siriei, spunand ca i-a incalcat spatiul aerian. Incidentul a declansat o ruptura diplomatica intre cele doua tari, Rusia impunand sanctiuni economice.

Ambasadorul rus a fost convocat in legatura cu acest incident vineri seara tarziu, precizeaza ministerul intr-un comunicat, adaugand ca aceasta incalcare arata in mod clar ca Rusia vrea ca problemele dintre cele doua tari sa escaladeze.

"Adresam un indemn clar Federatiei ruse sa nu incalce spatiul aerian turc, care este totodata spatiu aerian NATO", se arata in declaratie.

"Subliniem inca o data ca consecintele nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor apartine in totalitate Federatiei ruse", avertizeaza ministerul turc.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indemnat sambata Rusia sa "ia toate masurile necesare" penru a se asigur ca spatiul aerian al NATO nu va mai fi incalcat.