Seful guvernului italian Matteo Renzi i-a acuzat sambata pe cei care vor "sa distruga" spatiul Schengen de libera circulatie din cadrul Uniunii Europene ca vor "sa distruga" Europa si a avertizat ca Italia nu le va permite acest lucru, informeaza AFP.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

"Vom spune cu forta, determinare si curaj ca cei care vor sa distruga Schengen vor sa distruga Europa. Si nu-i vom lasa sa faca acest lucru", a declarat Renzi, a doua zi dupa intrevederea sa de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel pe tema crizei migratiei.

Aceasta criza a impins mai multe tari sa limiteze libertatea de miscare la frontierele lor si a amenintat chiar existenta acordurilor Schengen, care prevad absenta controalelor la frontierele interne ale zonei de libera circulatie.

Renzi a facut aceasta declaratie pe insula Ventotene, unde in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial doi prizonieri din Italia fascista au elaborat un manifest privind o federatie de state europene, considerat drept document fondator al miscarii de unificare cunoscuta ulterior de Europa.

"Astazi, intr-un moment de mare dificultate pentru Europa, am decis sa revenim aici, unde totul a inceput, (...) pentru a aduce un omagiu (...) pentru ceea ce a fost poate momentul cel mai dificil in istoria identitatii europene", a mai spus Renzi.

In timp de razboi "au existat cativa vizionari (...) care au avut curajul, pasiunea si forta de a imagina Statele unite ale Europei, o Europa ca spatiu al pacii", a continuat acesta.

Numeroase state UE au adoptat o serie de masuri care vizeaza restrangerea libertatii de trecere a frontierelor, in special de la inceputul anului, pentru a limita afluxul de migranti care fug de conflicte sau de saracie in speranta unei vieti mai bune in Europa.

Astfel, 6 din cele 26 de membre ale spatiului Schengen au restabilit provizoriu controalele la frontiere, fara a-si inchide totusi frontierele.