Cancelarul german Angela Merkel a incercat sambata sa raspunda vocile care o critica pentru politica usilor deschise fata de refugiati, insistand ca solicitantii de azil din Siria si Irak trebuie sa se intoarca in tarile lor dupa incheierea conflictelor, informeaza Reuters.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Desi pare sa fie din ce in mai izolata politic din cauza politicii fata de imigranti, Merkel a rezistat presiunii unor conservatori de a impune o limita afluxului de refugiati sau de a inchide granitele Germaniei. Un numar record de 1,1 milioane de imigranti.

Merkel a afirmat ca, in ciuda eforturilor de a-i ajuta si integra pe refugiati, este important de subliniat ca acestora li s-a acordat permisiunea de a ramane in tara doar pentru o perioada limitata de timp.

"Trebuie sa le spunem oamenilor ca acesta este un statut de rezidenta temporara si ca ne asteptam ca, odata ce va fi din nou pace in Siria, odata ce gruparea Statul Islamic va fi invinsa in Irak, sa se intoarca in tarile lor de origine cu cunostintele pe care le-au obtinut", a declarat Merkel la o reuniune a membrilor CDU din landul Mecklenburg ￯ Pomerania Inferioara.

Cancelarul a adaugat ca 70% dintre refugiatii care au fugit in Germania din cauza razboiului din fosta Iugoslavie in anii 1990 s-au intors in tarile lor.

Afirmatiile lui Merkel au loc dupa ce Horst Seehofer, liderul partidului partener CSU, a amenintat sa actioneze guvernul in instanta daca solicitarea sa de a se limita afluxul de refugiati nu va fi aplicata.

Sprijinul pentru formatiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a crescut in sondaje la un numar cu doua cifre. Liderul AfD a declarat sambata ca politistii de frontiera ar trebui chiar sa-i impuste pe refugiati daca va fi nevoie pentru a-i impiedica sa intre ilegal in tara.

Angela Merkel a incercat sa convinga alte tari europene sa accepte cote pentru refugiati, a facut presiuni pentru infiintarea de centre de primire la frontierele externe ale UE si a condus o eforturile UE de a convinge Turcia sa-i impiedice pe refugiati sa intre in blocul comunitar.

Progresele inregistrate au fost insa reduse.

Germania vrea sa limiteze imigratia din Africa de Nord declarand Marocul, Algeria si Tunisia "tari sigure", ceea ce ar spulbera sansele cetatenilor lor de a primi azil.