David Cameron a ridicat miza in negocierile pentru evitarea unei iesiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana, apreciind vineri ca progresele realizate in discutiile cu oficialii europeni sunt "insuficiente", scrie AFP.

"Am facut progrese azi, dar insuficiente, va fi dificil", a declarat premierul, pentru televiziunea Sky News, la capatul unui dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Daca acordul e bun, il voi accepta, daca nu e bun, nu il voi accepta", a avertizat el.

Cameron a calificat insa drept "interesante" raspunsurile Bruxellesului la cererile de reforma a UE in materie de imigratie, intr-un interviu acordat BBC dar inregistrat inainte de plecarea spre Bruxelles.

Reales in mai 2015, el a promis sa organizeze pana la finele lui 2017 un referendum care ar putea conduce la un "Brexit", o iesire a tarii sale din UE, provocand o noua criza majora in cadrul Uniunii.

Premierul conservator cere partenerilor sai europeni reforme in patru sectoare, dintre care cel mai controversat este cel destinat descurajarii imigratiei intra-europene, in special din tarile estice.

Cameron doreste un moratoriu de patru ani inainte de acordarea de ajutoare sociale pentru imigrantii care vin sa lucreze in UE, dar aceasta solicitare este in contradictie cu libera circulatie a bunurilor si persoanelor, un principiu fondator al UE.

Surse familiarizate cu negocierile au declarat pentru Reuters ca Uniune Europeana ofera Marii Britanii o noua regula de tip "frana de urgenta" care ar putea diminua imigratia din alte state UE.

Propunerea i-ar da oricarui stat membru care reuseste sa convinga guvernele europene ca sistemul sau social se afla sub presiune excesiva dreptul de a suspenda ajutoarele sociale pentru noii sositi din alte tari UE pe o perioada de pana la 4 ani.

Sondajele indica in prezent un usor avantaj pentru partizanii "Brexit".