Un pranz la Palatul Elysee, la care urmau sa participe presedintele francez Francois Hollande si omologul sau iranian, Hassan Rouhani, a fost anulat, dupa ce oaspetii au cerut meniu halal, iar gazdele au refuzat sa scoata vinul din meniu. Acest lucru inseamna ca Hassan Rouhani a luat pranzul singur in timpul vizitei sale istorice de saptamana aceasta de la Paris, prima a unui lider iranian in ultimii 17 ani, noteaza The Telegraph.

Hassan RouhaniFoto: Hotnews

In lipsa unui acord privind un pranz fara vin, oficialii francezi au propus staff-ului presedintelui iranian o varianta de compromis - un mic-dejun luat de cei doi presedinti - insa iranienii au respins aceasta varianta, considerand-o "prea ieftina".

In Italia, de exemplu, nu a fost servit alcool la o cina oficiala data in onoarea liderului iranian - un standard diplomatic aplicat de italieni in cazul vizitelor demnitarilor musulmani.

Presedintele iranian Hassan Rouhani a efectuat saptamana aceasta vizite in cateva tari europene, cu scopul de a atrage investitii straine in tara sa, iesita de curand de sub sanctiunile impuse de ONU.