In jur de 60% dintre cei care au solicitat azil in Europa in luna decembrie vin din tari in care nu se desfasoara conflicte armate, declara vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, citat de presa olandeza, scrie EU Observer.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

"Peste jumatate dintre oamenii care ajung in Europa vin din tari in care, se poate preseupune, ca nu au motiv sa aplice pentru statutul de refugiati. peste jumtate, 60%", a declarat Timmermans pentru NOS.

Date recente furnizate de agentia europeana a granitelor Frontex si de agentia ONU pentru refugiati UNHCR creaza o unagine mai nuantata.

Fabrice Leggeri, seful Frontex, a declarat joi pentru EU Observer ca "tendinta este catre mai putine persoane de nationalitate siriana".

Agentia cu sediul la Varsovia noteaza ca, in timp ce numarul de sirieni a scazut, cota lunara de irakieni care sosesc in Grecia "a crescut in ultimul sfert de an pana la 25% in decembrie, mult peste 11% in octombrie si 12% in noiembrie".

Frontex noteaza ca numarul mediu de afgani este cuprins intre un sfert si o treime din numarul total de imigranti detectati la granita.