Un avion rusesc Su-27 s-a apropiat luni la mai putin de 7 metri de o aeronava americana de recunoastere RC-135 deasupra Marii Negre, scrie site-ul Washington Free Beacon.

Avionul de lupta rusesc Su-27 FlankerFoto: Captura Youtube.com

"In 25 ianuarie, o aeronava RC-135 care efectua un zbor de rutina in spatiul international deasupra Marii Negre a fost interceptata de un avion rusesc Su-27 intr-o maniera nesigura si neprofesionista", a declarat capitanul de marina Daniel Hernandez, purtator de cuvant al comandamentului european.

Oficiali din departamentul de Aparare au afirmat ca avionul Su-27 a zburat in paralel cu RC-135, o aeronava de recunoastere si colectare de informatii dupa care a efectuat o manevra agresiva de schimbare a directiei.

Un alt oficial a precizat ca aeronava de recunoastere zbura la o distanta de 30 de mile de coasta - deci in spatiul international - la momentul intersectiei cu avionul rusesc.

Incidentul din Marea Neagra este cel mai recent din seria de activitati militare agresive derulate de Rusia si care au vizat hartuirea navelor sau avioanelor americane in Europa si in Asia.

"Multe dintre actiunile Rusiei au ca scop starnirea fricii fata de puterea militara a Rusiei si de posibilitatea unui razboi", spune un fost expert al Pentagonului in relatiile cu Rusia, Mark Schneider.

"Actele de provocare care implica avioane sunt de acum un fapt banal. Rusia tinde de asemenea sa fie paranoica atunci cand e vorba de spionajul extern si de protejarea secretelor de stat", a adaugat el.