Generalul american desemnat sa preia functia de comandant al NATO in Afganistan a recunoscut joi ca trebuie "ani intregi" inainte ca armata afgana sa fie capabila sa tina sub control situatia securitatii in tara, transmite AFP si Agerpres.

"Sunt de acord" cu faptul ca situatia securitatii in tara s-a deteriorat in 2015, dupa incheierea misiunii de lupta a NATO in Afganistan, a declarat generalul John 'Mick' Nicholson in fata Comisiei pentru fortele armate a Senatului, care trebuie sa aprobe numirea sa.

Chiar daca armata afgana a facut "progrese constante", "in anumite domenii mai sunt ani intregi de munca, in special in domeniul aviatiei", a afirmat generalul Nicholson.

El nu a exclus posibilitatea de a solicita administratiei americane sa isi revizuiasca previziunile de retragere a trupelor americane din tara, daca va fi necesar.

Situatia securitatii s-a schimbat in 2015, mai ales prin cresterea presiunii grupurile extremiste, a subliniat generalul.

Gruparea Statul Islamic cauta sa se implanteze, iar Al-Qaida a incercat sa instaleze o tabara de antrenament in apropiere de Kandahar, a reamintit el.

"Sunt schimbari" pe care "va trebui sa le examinez" pentru "a stabili daca avem nivelul necesar de capacitate antiterorista pentru a face fata", a mentionat generalul John 'Mick' Nicholson.

Pentru moment, adminstratia de la Washington prevede sa pastreze in Afganistan 9.800 de militari in mare parte din 2016, iar apoi sa reduca efectivul la 5.500 cu incepere din 2017.

Unele personalitati, printre care senatorul John McCain, critica aceasta retragere a fortelor americane, considerata prematura analizand situatia la fata locului.

"Lumea a abandonat deja Afganistanul o data, lasand-l sa se prabuseasca intr-un haos ce a contribuit la cel mai grav atac terorist" pe care l-au cunoscut Statele Unite, a subliniat el joi, "nu ne putem permite aceeasi greseala".

Generalul Nicholson a promis sa prezinte o noua evaluare a fortelor necesare la fata locului in primele 90 de zile dupa preluarea functiei. "Trebuie sa avem aceasta discutie cat mai repede posibil", a spus el.

Aviatia afgana a primit in ianuarie din Statele Unite primele patru avioane de tip A-29 'Super Tucano', mici aparate de atac la sol de care armata afgana are mare nevoie pentru a-si sprijini trupele terestre. In total, Afganistanul va primi 20 de avioane de acest tip, reaminteste AFP.