"Pe continentul unde se afla mai multe mari puteri, Republica Moldova pare nesemnificativa. Totusi dimensiunile mici si saracia relativa a Republicii Moldova nu scad din semnificatia geopolitica a tarii, care se afla in locatia cheie in depresiunile din sud-estul Europei intre Muntii Carpati si Marea Neagra", noteaza expertii Stratfor, intr-o analiza citata deAgora.md.

Steagul Republicii MoldovaFoto: Hotnews

"Fragmentarile politice din Republica Moldova nu se limiteaza la capitala, Chisinau, in toata tara exista mai multe bastioane de sprijin rusesc, inclusiv la nord in orasul Balti, la sud in regiunea autonoma Gagauzia, precum si in teritoriul separatist Transnistria", scriu autorii articolului de analiza.

"Pe masura continuarii concurentei in tarile din spatiul ex-sovietic, Republica Moldova va ramane semnificativa, fiind atat un camp de lupta strategica cat si cea mai importanta in mijlocul unui conflict mai extins. Si, asemeni situatiei din Ucraina unde au fost echilibrate doua orientari geopolitice distincte, dinamica interna a Republicii Moldova se va accelera inca multi ani inainte", conchid expertii Stratfor.