Un inalt responsabil al ONU a criticat miercuri obstacolele puse de guvernul sirian in ceea ce priveste livrarea de ajutor umanitar, apreciind atitudinea drept "inacceptabila din partea unui membru al Natiunilor Unite semnatar al Cartei ONU", relateaza AFP.

Potrivit directorului pentru operatiuni umanitare ale ONU Stephen O'Brien, "guvernul sirian nu a raspuns la aproximativ 75% din cererile" de autorizare pentru convoaie umanitare interagentii.

In 2015, putin peste 10% din cele 113 de cereri depuse au fost acceptate; 10% din cererile suplimentare au primit un acord de principiu dar nu au fost acceptate in cele din urma. ONU a trebuit de asemenea sa renunte la anumite operatiuni din motive de securitate. Situatia este in special grava pentru zonele in care accesul este dificil sau sunt asediate de catre beligeranti, a subliniat Stephen O'Brien.

ONU a cerut guvernului acces in 46 de zone asediate sau inaccesibile in cursul primului trimestru al anului 2016, dar nu a primit toate autorizarile necesare pentru nici una din aceste operatiuni. Daca aceste convoaie ar fi circulat, ar fi ajutat 1,7 milioane de civili, a explicat O'Brien.

In total, a spus oficialul ONU, 4,6 milioane de sirieni traiesc in zone in care accesul este dificil si 486.700 dintre ei sunt asediati de fortele guvernamentale (274.200), grupari rebele (12.500) sau de catre gruparea jihadista Statul Islamic (200.000).