Presedintele iranian Hassan Rohani a afirmat miercuri, la Roma, ca nu a solicitat nimic autoritatilor italiene, care au decis sa acopere cu paravane statuile nud din Capitoliu, vizitat luni seara de oaspetele iranian, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"E o poveste de ziaristi asta", a spus acesta, surazand, in timpul unei intalniri cu presa straina la hotelul in care este gazduit.

Asigurand ca nu a avut "niciun contact pe acest subiect" cu autoritatile italiene, el a adaugat: "Stiu ca italienii sunt foarte ospitalieri, un popor care incearca sa faca sejurul invitatilor sai cat mai placut posibil si pentru aceasta le multumesc.

Intrebat despre acest subiect in timp ce il insotea pe Rohani, ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a apreciat ca este "de neinteles" sa acoperi statui.

El a spus ca nici el si nici seful guvernului, Matteo Renzi, nu au fost "informati" despre acest demers.

Potrivit presei italiene, acest exces de zel ar fi datorat biroului de Stat insarcinat cu protocolul, care depinde de consiliul de ministri dar functioneaza autonom.

Celebrele statui de la Capitoliul din Roma au fost acoperite cu paravane, pentru a nu putea fi vazute de presedintele iranian Hassan Rohani, provocand o polemica vie in peninsula.

Potrivit cotidianului Corriere della Sera, care citeaza surse din cadrul delegatiei iraniene, Venus si alte nuduri nu au obtinut acordul unei inspectii prealabile si primaria Romei a acceptat sa le mascheze.

Cand si-a primit oaspetele in acest prestigios loc, unde au fost semnate numeroase acorduri, in valoare de miliarde de dolari, seful guvernului italian a pus accentul pe bogatia istorica a celor doua tari, asigurand ca ambele tari au in comune faptul ca sunt "doua superputeri ale frumusetii si culturii".

Pe langa faptul ca a acceptat sa acopere aceste statui, Italia a acceptat si sa elimine vinul din protocol in timpul dejunului cu presedintele republicii, Sergio Matterella, si cu premierul Renzi.

Partidul anti-euro si anti-imigratie Liga Nordului a denuntat un al "n-lea act de supunere". "Guvernului pare ca ii e rusine cu radacinile si istoria noastra (...). Trebuie sa punem si hijab pe operele noastre de arta, in numele integrarii?".