Mai multe sute de jurnalisti au manifestat luni seara in zece orase din Serbia pentru a denunta "deteriorarea" situatiei libertatii presei si "presiunile politice" exercitate asupra lor de principalul partid la putere, potrivit Agerpres.

"Protestam impotriva modului in care autoritatile trateaza mass-media", a declarat pentru AFP o jurnalista locala, Antonela Riha, care a participat la un miting in fata sediului guvernului in centrul Belgradului.

Jurnalistii care incearca sa munceasca in mod profesionist sunt expusi "presiunilor politice" si sunt "insultati, prost platiti si chiar demisi", a spus ea.

"Jurnalistii sunt expusi de mult timp la tot felul de presiuni si situatia se deterioreaza pe zi ce trece", a declarat dna Riha intr-un discurs in fata colegilor sai.

In orasul Pancevo (nord), jurnalistii au fost "obligati" sa adere la Partidul Sarb al Progresului (SNS) al prim-ministrului Aleksandar Vucic pentru a-si pastra locurile de munca, a declarat Asociatia independenta a jurnalistilor intr-un comunicat.

"Cerem SNS sa puna capat" acestei politici, a scris asociatia in comunicat.

Jurnalisti sarbi protesteaza regulat de la inceputul lunii decembrie pentru a cere mai ales demisia ministrului apararii, Bratislav Gasic, aminteste France Presse.

"Imi plac acesti jurnalisti (femei) care ingenuncheaza atat de usor", a declarat Gasic la adresa unei jurnaliste care a ingenunchiat langa el pentru a nu-si deranja colegii cameramani cand ministrul se pregatea sa faca o declaratie pentru presa.

Ministrul si-a cerut scuze, dar seful guvernului a asigurat atunci ca Gasic va fi demis. Cu toate acestea, el inca mai ocupa functia.

Miscarea jurnalistilor a fost denumita "Jurnalisti, nu ingenuncheati".

In anii 1990, Vucic, un fost ultranationalist devenit pro-european, a fost ministru al informatiilor sub regimul lui Slobodan Milosevic, care a exercitat presiuni asupra mass-media independente, mai aminteste AFP.