Vladimir Putin a explicat luni, intr-un forum regional, ca dreptul la secesiune a fost "bomba" pe care a amplasat-o V.I. Lenin la baza URSS, iar aceasta bomba cu explozie intarziata a distrus ulterior fostul imperiu sovietic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Putin a spus ca Lenin a avut o discutie fundamentala cu Stalin legata de principiile pe care un viitor stat ar trebui sa se bazeze.

"Dreptul [la secesiune] a fost bomba cu actiune intarziata care a fost plantata la baza statului. Asta a cauzat in cele din urma ruptura tarii", a argumentat el, citat de agentia oficiala de presa Tass.

Vladimir Putin a declarat recent ca Lenin a "plasat o bomba atomica sub casa pe care o denumim Rusia si acea bomba a explodat mai tarziu".

Putin a explicat, in acest forum, ca a fost membru al Partidului Comunist si ofiter al serviciului sovietic de securitate, KGB. El a precizat ca nu s-a inscris in randul comunistilor pentru ca acest lucru era obligatoriu. "Nu pot spune ca am fost un avocat dur al ideologiei comuniste. Si totusi, atitudinea mea a fost foarte delicata", a povestit Vladimir Putin.

"Spre deosebire de multi alti functionari, nu mi-am aruncat carnetul sau sa-l ard in public. Il pastrez inca acasa", a adaugat el.

Putin a spus ca i-au placut "foarte mult" ideile comuniste si socialiste si inca ii plac. Acesta a precizat insa ca ceea ce scria in codul de conduita al partidului Comunist semana foarte mult cu prevederile din Biblie, in termeni ideatici, dar aplicarea practica a acestor percepte a fost foarte departe de utopiile socialiste, enumerand aici uciderea familiei regale, a preotilor si chiar a servitorilor tarului.

Acesta a notat si rolul Partidului Comunist in primul Razboi Mondial, cand Rusia, ca rezultat al luptei pentru putere, "a pierdut in fata perdantilor".

Putin a laudat si economia planificata de stat, care a reusit, in opinia sa, sa mobilizeze resurse si sa rezolve probleme in sanatate, educatie si industria apararii.

Presedintele Rusiei a cerut sa se studieze istoria fara a fi vopsita in negru si alb. "Trebuie studiata atent si analizata obiectiv pentru a evita greseli care s-au facut in trecut".