Granita externa a UE "se va deplasa spre Europa centrala" daca Grecia nu isi imbunatateste controlul asupra frontierei cu Turcia, a avertizat luni Austria, in cadrul unei reuniuni europene consacrate migratiei si terorismului, potrivit AFP.

In fata afluxului neintrerupt de migranti, intarirea controlului granitelor externe europene este in centrul discutiilor dintre ministrii de Interne ai UE reuniti la Amsterdam (Olanda) pentru o reuniune informala.

Dupa ce a amenintat sambata Atena cu o "excludere provizorie" din spatiul Schengen de libera circulatie, Austria a continuat sa acuze direct Grecia pentru lacunele in protejarea granitei sale cu Turcia, principala poarta de intrare a migrantilor in UE.

"Este un mit ca granita greco-turca nu poate fi protejata, marina greaca are suficiente capacitati pentru a securiza aceasta granita", a apreciat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, in fata ziaristilor.

"Daca nu reusim sa securizam granita externa a Europei, frontiera greco-turca, granita externa a Europei se va deplasa spre Europa centrala", a amenintat ea, cand a ajuns la reuniune.

Aceasta a confirmat intentia tarii sale de a plafona numarul de solicitanti de azil "pentru ca si resursele noastre sunt limitate".

Omologul sau german Thomas de Maiziere a cerut si el Greciei "sa-si faca datoria" dar fara a folosi acelasi ton ofensiv si fara a relua amenintarile cu excluderea.

"Ramane adevarat ca vrem sa salvam Schengen, vrem solutii europene comune, dar timpul e limitat", a subliniat de Maiziere, apreciind ca punctul cheie este aplicarea rapida a acordului UE cu Turcia pentru a frana valul de migranti.