Unilever, grupul din spatele marcilor Persil si Magnum, sustine ca nu-si va reduce numarul operatiunilor din Marea Britanie, in cazul in care britanicii voteaza sa paraseasca Uniunea Europeana, scrie The Guardian.

Anuntul lui Paul Polman, seful executiv al grupului Anglo-Olandeze, rezoneaza cu cel al lui Akio Toyoda, seful executiv al Toyota, ce a anuntat da producatorul japonez va continua sa construiasca masini in Derbyshire, chiar daca e ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana.

Intr-un interviu dat ziarului The Guardian, Polman considera ca Regatul Unit ar trebui sa ramana in UE, insa afacerile grupului Unilever din Marea Britanie, incluzand 3 centre ce cercetare si dezvoltare, nu vor fi afectate de catre un vot de iesire. "Eficienta centrului de cercetare sta in calitatea oamenilor pe care ii am acolo si in ideile ce vin, in termeni de inovatie. Nu luam decizii referitoare la mutarea centrelor noastre de cercetare in functie de faptul ca statul este sau nu in UE", a spus acesta.

Anuntul acestuia reprezinta o usurare pentru cei 7500 de angajati ai Unilever din Marea Britanie, dar pe de alta parte, da sperante celor ce promoveaza ideea de parasire a UE, ce argumenteaza faptul ca iesirea nu va afecta interesele economice ale regatului si ca nu va duce la disponibilizari masive. Afaceristii straini ce activeaza in Marea Britanie se pozitioneaza in ambele tabere. In timp ce bancile de investitii americane si fostul sef esecutiv al gigantului din sfera vanzarilor, Mark & Spencer, - Sir Stuart Rose - sustin campania de a ramane in UE, afaceristi pe fonduri speculative precum Crispin Odey si Michael Hintze, la care se alatura fondatorul Phones4U John Caudwell, sustin ideea de Brexit.

Polman a mai adaugat ca proiectele de cercetare si dezvoltare ale Unilever, incuzand si investitiile de 80 de milioane de lire pe an din educatie ale trustului Leverhulme, evidentiaza importanta companiei pentru Marea Britanie. Grupul are 170.000 de angajati la nivel mondial si valoasa sa cotata la bursa este de 88 de milioane de dolari.

Intrebat daca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca Uniunea Europeana, Polman, de nationalitate olandeza, a declarat : "Nu stiu, sincer nu stiu. Personal cred ca ar fi bine ca Marea Britanie sa ramana. Regatul a intrat in Uniune, nu ar trebui sa uitam asta, intr-o perioada de crestere economica nesemnificativa. Marea Britanie a obtinut multe beneficii de pe urma UE in ceea ce priveste cresterea sa economica. Acum oamenii se intreaba daca aceste beneficii mai sunt acolo, insa ar fi bine sa ne reamintim unde ne aflam cand nu eram in UE."

Acesta a mai adaugat: "In timp ce lumea se indreapta spre blocuri comerciale din ce in ce mai mari, iar lumea se extinde rapid spre sud si est, cred ca pe termen lung ne-ar fi mai bine drept un boc eficient in UE."