Japonia a acceptat doar 27 de refugiati in 2015, respingand aproape toate solicitarile de azil, in timp ce aparatorii drepturilor omului preseaza guvernul nipon sa accepte mai multi, scrie AFP.

Ministerul nipon al Justitiei a informat sambata ca Japonia a primit anul trecut 7.586 de cereri pentru obtinerea statului de refugiat - un numar record -, ceea ce arata ca 99% dintre acestea au fost respinse.

Dintre solicitantii de azil, cinci erau sirieni si doar trei dintre ei au obtinut statutul de refugiati, cu mult mai putin fata de valul de migranti care au ajuns in Europa venind din aceasta tara din Orientul Mijlociu devastata de razboi.

Japonia este de multa vreme reticenta la ideea de a permite refugiati in societatea sa omogena si a restrans drastic numarul persoanelor acceptate.

Printre ceilalti refugiati care au obtinut acest statut in 2015 se numara sase afgani, trei etiopieni si trei srilankezi.

Ministerul nipon a tinut insa sa mentioneze ca numarul cererilor de azil acceptate este in crestere fata de anii 2014 si 2013, cand statutul de refugiat a fost obtinut de 11 si, respectiv, 6 persoane.

Organizatia japoneza pentru refugiati a apreciat insa ca, in pofida progreselor realizate, trebuie acceptate mai multe cereri.

Potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), in Japonia au statut de refugiat 2.419 persoane, in timp ce in Turcia sunt 1,8 milioane.