Opt egipteni implicati in carpeala din timpul repararii faimoasei masti mortuare a regelui Tutankhamon au fost trimisi in judecata pentru „neglijenta crasa”, scrie duminica The Guardian.

Tasca funerara a lui TutankhamonFoto: Agerpres/Xinhua

Stricaciunile au fost corectate anul trecut, dar procurorii spun, intr-un comunicat emis azi, ca masca veche de 3.300 de ani, a carei barba a fost accidental rupta si lipita in graba cu adeziv epoxidic, a fost zgariata din acest motiv.

Luna trecuta, masca a fost repusa in expozitie, dupa ce o echipa germano-egipteana de specialisti au curatat adezivul epoxidic si au reatasat barba folosind ceara de albine, care este folosita in mod curent ca adeziv pentru antichitati.

Muzeul Egiptean din Cairo a recunoscut in ianuarie anul trecut ca unul dintre cele mai de pret artefacte pe care le detine, masca funerara din aur a faraonului Tutankhamon, a fost reparat cu un adeziv nepotrivit dupa ce a fost deteriorata.

Barba mastii funerare din aur a lui Tutankhamon s-a desprins in luna august 2014, iar reprezentantii muzeului nu au facut public acest lucru pana cand nu au apariut online mai multe fotografii ale artefactului in care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a atasa barba de masca.

Imaginile au starnit intrebari privind capacitatea autoritatilor egiptene de a se ingriji de comorile lor arheologice.

Barba mastii s-a desprins in momentul in care angajatii muzeului schimbau becurile cutiei in care era expus obiectul, a explicat Ministerului Antichitatilor din Egipt.

In momentul in care masca funerara a fost excavata, barba era desprinsa de aceasta, iar artefactul a fost expus la Muzeul Egiptean din Cairo, in 1924, fara a avea barba atasata.

Abia in 1941 barba a fost lipita de masca, cu ajutorul unui adeziv care s-a deteriorat pe parcursul celor peste 70 de ani,