​​Parlamentul tarii central-asiatice Tadjikistan sustine amendarea Constitutiei, pentru ca actualul presedintele al statului, Emomali Rahmon, sa poata candida pentru un numar nelimitat de mandate. Rahmon conduce tara inca de la obtinerea independentei fata de URSS, in 1992,noteaza The Guardian.

tadjikistanFoto: Hotnews

Amendarea Constitutiei a trecut, vineri, de votul parlamentarilor si urmeaza sa fie supusa aprobarii Curtii Constitutionale si apoi unui referendum national. Emomali Rahmon, care a condus tara in ultimii 24 de ani, a primit anul trecut titlul de "Lider al Natiunii".

Nu este pentru prima data cand Tadjikistanul amendeaza Constitutia statului pentru a prelungi mandatul presedintelui. O actiune similara a fost votata de parlamentari si in 2003, atunci cand asa-numitului "Lider al Natiunii Tadjikistanului" i s-a permis sa candideze la prezidentiale pana in anul 2020.

De asemenea, parlamentarii au votat un amendament prin care varsta minima a candidatului la pozitia de presedinte sa fie redusa de la 35 la 30 de ani. Analistii sustin ca o astfel de legislatie i-ar permite fiului lui Emomali Rahmon, in varsta de 27 de ani, sa ii succeada parintelui sau in anul 2020.

Tadjikistan este cea mai saraca tara din zona central-asiatica, lipsita de resursele naturale ale fostelor membre URSS din regiune. Dupa caderea comunismului, statul a fost devastat timp de cinci ani de un razboi civil intre fortele pro-guvernamentale si o coalitie islamista moderata. Razboiul s-a incheiat in 1997 cu un armistitiu, dupa ce mai mult de 100.000 de oameni au fost ucisi in conflict.