Marea Britanie va avea 1.000 de militari permanent stationati in Polonia de anul viitor, a declarat ministrul apararii polonez, in contradictie cu anuntul britancilor privind planuri pentru exercitii temporare, informeaza Reuters.

Exercitiu NATO in PoloniaFoto: Captura YouTube

Ministrul Apararii din Marea Britanie a declarat ca Londra va trimite in jur de 1.000 de personal militari pentru exercitii NATO in Polonia.

Antoni Macierewicz, ministrul Apararii polonez a spus pentru radioul Maryja ca Polonia si Marea Britanie s-au inteles ca trupele sa stationeze permanent.

"Una dintre decizii, ce a rezultat din discutiile de ieri este o prezenta permanenta a fortelor britanice pe teritoriul polonez, in jur de 1.000 de soldati, ce vor stationa permanent pe teritoriu de anul viitor" a mai adaugat Macierewicz.

Varsovia, ce va fi gazda unui summit NATO in iulie, a presat in mod repetat pentru mai multe forte NATO pe teritoriul ei si pe al altor tari ex-comuniste, punand accentul pe nevoia unui raspuns mai puternic la presiunile Rusiei in estul Ucrainei.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski a declarat luna aceasta ca Polonia este dispusa sa faca compromisuri in cazul britanicilor pentru a limita drepturile imigrantilor, daca Londra ii va ajuta sa creasca prezenta NATO in centrul Europei.

Intr-o declaratie de miercuri in urma unei intalniri intre Macierewicz si omologul sau britanic, ce a avut loc in Edinburgh, ministrul apararii a declarat ca Londra va trimite in jur de 800 de militari pentru exercitiul NATO Anakonda.

De notat ca, la sfarsitul anului trecut, Polonia a anuntat ca ar putea sustine solicitarile britanice privind limitarea drepturilor migrantilor daca Londra va milita pentru o prezenta sporita a NATO in centrul Europei, dupa cum anunta ministrul de Externe, Witold Waszczykowski, pentru Reuters.

Polonia, care are sute de mii de migranti in Marea Britanie, este una dintre tarile cele mai critice in ceea ce priveste propunerea premierului David Cameron de a reduce ajutoarele sociale pentru migrantii care vin sa traiasca in regat.