Fondul Monetar International (FMI) a anuntat miercuri ca procedurile pentru desemnarea unui nou director general vor avea loc "pana la inceputul lunii martie", un post pentru care Christine Lagarde intentioneaza sa candideze din nou, transmite AFP, citata de Agerpres.

Candidaturile urmeaza sa fie depuse de joi pana pe 10 februarie, iar Consiliul de Administratie al Fondului, care reprezinta cele 188 de state membre, spera sa faca alegerea finala "pana pe 3 martie" pe baza "consensului", a mentionat institutia intr-un comunicat.

Numita in iulie 2011 la conducerea Fondului pentru un mandat de cinci ani, Christine Lagarde a spus in mai multe randuri ca este "deschisa" la ideea de a candida din nou.

"Sunt pregatita sa servesc", a afirmat in octombrie directorul general care i-a urmat in functie lui Dominique Strauss-Kahn, implicat intr-un scandal sexual.

Intre timp, fostul ministrul francez al economiei a fost trimisa in fata justitiei din tara sa pentru presupusa "neglijenta" in afacerea Tapie-Credit Lyonnais, dar FMI si-a exprimat imediat "increderea" in ea.

In comunicatul sau dat publicitatii miercuri, FMI si-a exprimat speranta intr-un proces de desemnare "deschis, bazat pe merite si transparent", chiar daca pentru moment nimeni nu s-a declarat oficial candidat.

Pe baza unei reguli tacite, europenii au dreptul sa desemneze persoana la conducerea FMI, iar americanii isi rezerva presedintia Bancii Mondiale.

In 2011, Christine Lagrade l-a avut totusi ca adversar pe guvernatorul bancii centrale a Mexicului Agustin Carstens.

Potrivit editiei de miercuri a publicatiei franceze Le Canard Enchaine, Franta se gandeste sa sprijine candidatura franco-ivorianului Tidjane Thiam, patronul Credit Suisse, pentru a evita problemele judiciare ale Christinei Lagarde.

Intrebat de canalul american CNBC la Davos, Tidjane Thiam a dezmintit informatia, dand asigurari ca este "foarte concentrat" asupra misiunii sale la Credit Suisse. "Am avut o singura strategie in cariera mea, aceea de a face bine munca mea", a adaugat el.