Parlamentul European va cere Danemarcei sa explice controversatul sau plan de a confisca bani lichizi si alte bunuri de valoare ale imigrantilor nou-veniti pentru a putea acoperi o parte din costurile sederii lor pe teritoriul danez, relateaza miercuri thelocal.dk, citat de Agerpres.

Cu 188 voturi pentru si 108 contra, Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezolutie prin care cere Danemarcei sa trimite un reprezentant oficial la Bruxelles pentru a explica intentiile guvernului de la Copenhaga de a confisca bani lichizi si alte bunuri ale imigrantilor ajunsi recent in Danemarca.

Propunerea guvernului danez, care este de asteptat sa primeasca aprobarea finala pe 26 ianuarie, le va permite autoritatilor daneze sa confiste de la imigranti excedentul in bani lichizi peste valoarea de 10.000 de coroane daneze (1.340 de euro) si orice bunuri individuale (telefoane mobile, laptopuri, ceasuri) cu valoare mai mare de 10.000 de coroane daneze.

Potrivit ziarului danez Politiken, deocamdata nu este clar pe cine va trimite Danemarca la Bruxelles pentru a explica planul autoritatilor daneze, dar premierul danez Lars Lokke Rasmussen i-a transmis presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, ca va desemna un ministru din guvernul sau.

Propunerea Copenhagai face parte dintr-o serie de masuri, printre care aceea ca refugiatii vor trebui sa astepte trei ani inainte de a solicita reunificarea cu familiile lor peste hotare. De asemenea, durata permiselor de rezidenta temporara va fi scurtata si refugiatii vor fi acceptati pe baza 'integrarii lor potentiale' mai degraba decat a simplului lor statut de refugiat.

Confruntata cu un aflux ingrijorator de refugiati, Suedia, care a introdus controale la granitele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus incepand cu 4 ianuarie companiilor de transport auto si feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, sa verifice identitatea calatorilor inainte de imbarcare, de partea daneza, in caz contrar riscand sa fie amendate.

Danemarca, care se teme ca migrantii ilegali intorsi din Suedia vor ramane pe teritoriul sau, a reactionat imediat prin reintroducerea controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numerosi migranti. La randul sau, Germania a introdus deja controale la frontiere, in principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.