Patruzeci de deputati din partidul conservator CDU al cancelarului german Angela Merkel i-au cerut marti, intr-o scrisoare, sa renunte la politica de deschidere fata de migranti, apreciind ca, prin cei peste un milion de migranti ajunsi in aceasta tara in 2015, Germania si-a atins limitele, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

"In lumina evolutiilor din aceste ultime luni, nu mai e vorba de o mare provocare, suntem la capatul limitelor pentru tara noastra. De aceea consideram ca este urgent sa se revina asupra actualei politici de imigratie", scriu acesti deputati in scrisoare, a carei copie a fost obtinuta de agentia franceza de presa.

Daca acesti desidenti nu au dorit sa publice lista semnaturilor, este pentru prima oara cand atat de multi alesi ai partidului condus de Merkel isi pun semnatura pe un document care denunta politica in materie de migratie decisa de cancelar in septembrie, care a suspendat de facto reglementarea europeana care prevedea retrimiterea migrantilor.

"Nu dorim sa divizam grupul parlamentar CDU, nu facem decat sa cerem inceputul aplicarii legii. Ma astept la un raspuns la inceputul saptamanii viitoare", a declarat unul dintre initiatorii scrisorii, Christian von Stetten.

Acesti deputati arata ca numeroase tari ale UE nu impartasesc povara pe care o reprezinta sosirea acestor migranti care fug in special de razboiul din Siria, dar si de saracie.

Or, Merkel a promis o reducere tangibila a fluxului migratoriu, nu prin inchiderea granitelor, cum cer unii dintre aliatii sai, ci actionand la nivel european si international pentru a combate cauzele si pentru a intari granitele externe ale UE.

Desi cei 40 de deputati ai CDU nu reprezinta decat o mica parte dintre cei 256 de conservatori din Bundestag (camera inferioara), acesti contestatari se adauga celor de la CSU, aripa bavareza a conservatorilor (54 de deputati) care sunt in opozitie frontala cu politica de imigratie promovata de Merkel.

Cancelarul este din ce in ce mai criticat pentru decizia de deschidere a granitelor in fata fluxului migratoriu.