Alesii macedoneni au votat luni in favoarea dizolvarii Adunarii nationale in februarie, in vederea organizarii alegerilor legislative anticipate, in conformitate cu un acord sub egida Uniunii Europene pentru a scoate tara dintr-o lunga criza politica, relateaza AFP si Agerpres.

In urma acestui vot, dizolvarea parlamentului este prevazuta la 24 februarie. Dar pentru moment, principalele partide ale coalitiei conservatoare la putere si opozitia de stanga nu au reusit sa cada de acord asupra unei date pentru desfasurarea scrutinului.

Un acord initial a stabilit alegerile pentru 24 aprilie, dar principala formatiune de opozitie (SDSM), care a cerut aceste alegeri anticipate, s-a opus si chiar ameninta sa le boicoteze, argumentand ca nu sunt intrunite conditiile.

"SDSM nu accepta alegeri fara libertatea presei si fara actualizarea listelor electorale", a declarat un responsabil al acestei formatiuni, Goran Sugareski.

Prim-ministrul Nikola Gruevski (dreapta), la putere de peste noua ani, si-a prezentat vineri demisia, in urma unui acord incheiat de principalele partide in iulie sub egida Bruxellesului. Acest acord prevede formarea unui guvern de tranzitie insarcinat sa organizeze scrutinul anticipat cu doi ani inaintea termenului limita constitutional de patru ani.

Presedintele macedonean ar urma sa desemneze luni seara un nou prim-ministru pentru a conduce acest cabinet de tranzitie.

La o reuniune vineri in prezenta comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, partidele macedonene nu au reusit sa cada de acord asupra datei alegerilor.

Macedonia - 2,1 milioane de locuitori in majoritate slavi, dintre care un sfert sunt albanezi - a intrat intr-o grava criza politica dupa alegerile precedente din aprilie 2014, aminteste France Presse.

Opozitia afirma ca alegerile au fost marcate de "frauda" si acuza puterea de coruptie, in timp ce guvernul isi acuza detractorii de "spionaj".