Presedintele azer Ilham Aliyev a lansat luni un program masiv de privatizari, dupa ce prabusirea cotatiei petrolului a fragilizat aceasta tara din Caucaz bogata in hidrocarburi, generand chiar si proste neobisnuite de nemultumire, scrie AFP.

Ilham Aliyev a "cerut Consiliul de ministri sa pregateasca un plan de privatizari la scara larga", a precizat biroul prezidential, intr-un comunicat.

"Vor fi luate masuri pentru revitalizarea economiei si pentru imbunatatirea climatului de afaceri", a explicat presedintia, citand afirmatiile facute de Aliyev in cadrul consiliului de ministri.

Exporturile de hidrocarburi genereaza trei sferturi din veniturile tarii. Caderea cotatiei petrolului a afectat puternic si moneda locala, manatul, antrenand majorari de preturi.

Saptamana trecuta, fosta republica sovietica a fost zguduita de proteste antiguvernamentale neobisnuite, soldate cu circa 50 de arestari.

Preturile de consum in Azerbaidjan au crescut cu 4,4% in decembrie, cu o rata a inflatiei anuale de 7,6%. Manatul s-a devalorizat cu peste 32% in decembrie.

Banca centrala a afirmat luna trecuta ca economia azera este penalizata de "caderea pretului petrolului si de devalorizarea continua a monedelor tarilor partenere".

Pe langa reducerea directa a veniturilor petroliere, fostele republici sovietice bogate in hidrocarburi sunt afectate si de recesiunea din Rusia, tara cu care mentin stranse legaturi comerciale.

FMI prevedea o crestere de 2,5% pentru Azerbaidjan in 2016, fata de 4% in 2015.