Imigrantii care sosesc in Marea Britanie pe baza unei vize de casatorie vor trebui sa demonstreze, dupa doi ani si jumatate, ca engleza lor s-a imbunatatit, riscand, in caz contrar, deportarea, a declarat premierul britanic David Cameron, citat de The Telegraph.

Noile reglementari ar urma sa se aplice incepand cu luna octombrie a acestui an.

In prezent, femeile imigrante care intra in baza unei vize de casatorie de cinci ani trebuie sa demonstreze ca pot vorbi engleza de baza.

Cameron a anuntat intentia unei "inaspriri" a regulilor care vor obliga acesti imigranti sa demonstreze ca si-au imbunatatit capacitatea de a comunica in engleza dupa doi ani si jumatate.

"Cand oamenii vin pe baza unei vize de casatorie, dupa doi ani si jumatate trebuie sa isi imbunatateasca engleza si vom testa acest lucru", a spus David Cameron, la BBC".

Cameron a precizat ca nu invinovateste "oamenii care nu pot vorbi engleza", dar a subliniat ca exista barbati musulmani tin inchise femeile in case.

"Aceste lucruri se intampla in tarile noastre si nu este acceptabil. Ar trebui sa fim foarte mandru de valorile noastre, de liberalismul nostru, de toleranta noastra".

"Suntem una dintre cele mai de succes democratii multi-etnice, multi-religioase din lume. Acolo unde exista segregare, acest lucru nu e in acord cu valorile liberale si trebuie sa dispara", a subliniat el.

Primul ministru a recunoscut ca astfel de schimbari pot conduce la separarea copiilor de mamele lor.

El a fost intrebat daca o femeie care vine in regat pe baza unei vize de casatorie si are copii in Marea Britanie ar putea fi deportata.

Cameron a raspuns: "Nu se poate garanta ca va putea ramane".

"Nu se poate garanta ca poti ramane daca nu esti in stare sa iti imbunatatesti engleza. E dur dar oamenii care vin la noi in tara au si ei responsabilitati".

Intr-un editorial publicat in The Times, Cameron a spus ca 190.000 de musulmane (22%), dintre care unele traiesc de decenii in Marea Britanie, vorbesc putin sau chiar deloc engleza.

"Nu deci de mirare ca 60% dintre femeile de origine pakistaneza sau din Bangladesh sunt inactive din punct de vedere economic".

Cameron, citat de AFP, a invocat un "tablou alarmant de segregare sexuala, de discriminare si de izolare sociala".

"Trebuie sa ne confruntam cu minoritatea de barbati care promoveaza astfel de comportamente retrograde si care exercita un astfel de control daunator asupra sotiilor, surorilor sau fiicelor lor", a scris seful guvernului de la Londra.

"Nu mai trebuie sa lasam niciodata 'toleranta noastra pasiva' sa ne impiedice sa spunem adevarurile dure. De acum, vom spune: daca nu va imbunatatiti engleza, acest lucru poate afecta capacitatea voastra de a ramane in Regatul Unit. Acest lucru va ajuta barbatii care isi impiedica partenerele sa se integreze sa inteleaga ca exista consecinte", a subliniat el.

In ceea ce priveste valul islamic, Cameron a spus ca femeile ar trebui sa nu il poarte in scoli, tribunale sau la vama.

"In tara noastra oamenii trebuie sa fie liberi sa poarte ce vor, sa traiasca cum vor. Dar ceea e important - daca o scoala are o anumita politica in privinta uniformelor, aplicata in mod adecvat, si daca unii oameni vor sa evite acea politica adeseori din motive legate de religie cred ca ar trebui sa respecti scoala".