Premierul japonez Shinzo Abe, care detine in prezent presedintia G7, afirma ca isi doreste sa contribuie la o reconciliere a celor sapte puteri occidentale de Vladimir Putin, cu scopul de a implica Rusia in rezolvarea multiplelor crize din Orientul Mijlociu, scrie AFP.

"Avem nevoie de angajamentul constructiv al Rusiei", a declarat Abe, intr-un interviu acordat ziarelor economice Nikkei (japonez) si Financial Times (britanic), dupa ce a evocat razboiul civil din Siria, conflictul din Yemen si criza care opune Iranul Arabiei Saudite.

"Consider ca este foarte important sa avem un dialog adecvat cu Rusia, cu presedintele Putin", a spus Abe, a carui tara nu a semnat nici acum un tratat de pace care sa pune punct formal celui de-al doilea Razboi Mondial, din cauza diferendului legat de insulele Kurile.

Abe s-a aratat pregatit sa se deplaseze la Moscova sau sa il invite pe presedintele rus la Tokyo.

G7 este format din Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie. Rusia, care s-a alaturat grupului devenit G8, a fost exclusa in urma anexarii peninsulei Crimeea.

Intr-un scurt videoclip inregistrat in timpul interviului si difuzat pe site-ul Nikkei, Abe a spus ca are in vedere o vizita in Rusia "in calitate de presedinte al G7", "la momentul oportun", pe care Nikkei il interpreteaza ca fiind inaintea summitului G7, prevazut in mai, in Japonia.