Criza refugiatilor nu este una la care Turcia sa poata face faca de una singura, dar tara face un efort puternic pentru a-i sprijini pe refugiatii sirieni, a spus vicepremierul turc, Mehmet Simsek, intr-un interviu in exclusivitate pentru publicatia britanica The Telegraph. Turcia nu poate deveni o inchisoare in aer liber pentru refugiatii sirieni care incearca sa ajunga in Europa, a adaugat vicepremierul turc si a admis ca tara sa nu poate "controla pe deplin" criza.

Mehmet Simsek a respins comentariile facute de vice-presedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus ca mai e "drum lung pana ca sa fie multumit" de actiunile Turciei pentru a stopa fluxul de migranti. Simsek, un fost bancher de pe Wall Street, anterior ministru de Finante timp de sase ani, a mai spus ca Turcia face un "efort foarte puternic", fara prea mult sprijin sau atentie internationala.

In luna noiembrie a anului trecut, autoritatile de la Ankara si Bruxelles au convenit asupra unui acord prin care Turcia primea 3 miliarde de euro si accelerarea procesului de aderare in schimbul opririi fluxului de imigranti.

Turcia gazduieste mai mult de doua milioane de refugiati din Siria. Saptamana trecuta, o investigatie BBC a acuzat Turcia ca trimite sirieni inapoi in tara lor de origine, dar Ankara a negat categoric.