Patrimoniul cumulat de 1 % dintre cei mai bogati oameni din lume l-a depasit anul trecut pe cel detinut de restul de 99% din populatia Terrei, cu un an inaintea previziunilor, a indicat luni organizatia neguvernamentala britanica Oxfam, propunandu-le astfel o tema pentru dezbateri participantilor la Forumul economic mondial de la Davos (Elvetia), informeaza AFP citata de Agerpres.

"Distanta intre grupul celor mai bogati si restul populatia s-a marit in mod spectaculos in cursul ultimelor 12 luni", constata un raport al acestei organizatii, intitulat 'O economie in serviciul a 1 %' de persoane, publicat in legatura cu apropierea Formului economic mondial (WEF), care va incepe miercuri la Davos.

"Anul trecut, Oxfam estimase ca 1 % vor poseda mai mult decat restul lumii in 2016. Aceasta predictie s-a realizat, de fapt, in 2015, cu un an mai devreme', subliniaza raportul. Ilustrare a adancirii spectaculoase a inegalitatilor din acesti ultimi ani, organizatia a calculat ca '62 de persoane poseda tot de mult atat cat jumatate din cea mai saraca populatie mondiala', in timp ce 'aceasta cifra era de 388 in urma cu cinci ani".

Oxfam invita participantii la formul de la Davos sa actioneze: 'Nu putem continua sa lasam sute de milioane de persoane sa sufere de foame, in timp ce resursele care i-ar putea ajuta sunt ingramadite la cateva persoane din varful ierarhiei', afirma Manon Aubry, responsabila de probleme ale justitiei fiscale si inegalitati in cadrul filialei franceze a organizatiei, citata intr-un comunicat. 'De la inceputul secolului al XXI-lea, jumatatea cea mai saraca a umanitatii a beneficiat de mai putin de 1% din cresterea totala a averilor mondiale, in timp ce 1% dintre cei mai bogati si-au impartit jumatate din aceasta crestere', potrivit ONG.

Pentru a face fata acestei cresteri a inegalitatilor, Oxfam invita in special sa se puna capat 'erei paradisurilor fiscale', subliniind ca 9 intreprinderi din 10 care figureaza 'printre partenerii strategici' ai WEF 'sunt prezenti in cel putin un paradis fiscal'. 'Trebuie sa interpelam guvernele, intreprinderile si elitele economice prezente la Davos pentru ca ele sa se angajeze sa puna capat erei paradisurilor fiscale care alimenteaza inegalitatile mondiale si impiedica sute de milioane de persoane sa iasa din saracie', afirma Winnie Byanyima, director general al Oxfam International, care va fi prezenta la Davos.

Anul trecut, mai multi economisti contestasera metodologia utilizata de Oxfam. ONG isi aparase instrumentul de masura utilizat in acest studiu subliniind ca prin patrimoniu net intelege activele detinute, mai putin datoriile.