Consiliul de Securitate al ONU a retras, duminica, banca iraniana Sepah si filiala sa internationala de pe lista neagra de sanctiuni, in urma implementarii Acordului Nuclear dintre liderii occidentali si guvernul de la Teheran, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bank Sepah, cea mai veche banca din Iran, si filiala sa Bank Sepah International figurau din 2007 pe aceasta lista de sanctiuni ale ONU.

Decizia vine dupa ce Acordul Nuclear a fost implementat sambata, ceea ce a dus la ridicarea sanctiunilor aplicate Iranului de catre tarile Occidentale. Noua rezolutie votata in iulie retrage cea mai mare parte a sanctiunilor, dar mentine restrictiile legate de dezvoltarea rachetelor de catre Teheran.

Iranul a promis ca isi va reduce considerabil programul nuclear in schimbul ridicarii unor sanctiuni economice impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite, care va permite ca miliarde de dolari sa intre in tara sub forma de investitii straine. Acordul a fost obtinut in luna iulie 2015, dupa doi ani de negocieri.